Cunoasterea metafizica


Incontestabil, intr-o lucrare a sa, Platon a demostrat cum OMUL, desi face parte dintr-o singura lume, poate trai in doua.

Mitul pesterii, denumit astfel mai tarziu, de catre analisti ne prezinta oamenii ce vad umbrele ( irealul ) sub forma realului. Descoperirea adevaratei realitati este negata de catre cei ce si-au sustinut teoria ( in fine, asta ca sa ma exprim elevat, dar era prostie tota ziua, nicio teorie ) iar acomodarea finala este ratiunea de care dau dovada, acceptand-o. De fapt mitul are mai multe conotatii, mai multe interpretari, dar hai sa vi-l zic si voua. Se zice ca...

...intr-un loc, undeva sub pamant, ca un fel de pestera, niste oameni erau legati cu lanturi, fara a se putea misca, cu fata spre perete. Drumul spre lumina nu-l vazusera niciodata, nascuti si crescuti fiind in intuneric, cu fata spre perete. Singura sursa de lumina era un foc ce ardea in spatele lor. Prin spatiul dintre foc si spatele oamenilor, treceau sclavi ( de ce tocmai sclavi? pentru ca sclavii erau neinteresanti si total lipsiti de sens aici ) ce purtau in maini animale impaiate, sau " statui umane " cum le zicea el ( adica oameni morti). Umbrele animalelor si oamenilor erau reflectate pe perete, fapt pentru care oamenii traiau cu impresia ca pe perete, este pura realitate, ca umbrele sunt realitatea. Intr-o zi, cineva i-a dezlegat si i-a intors cu fata spre foc, putand astfel sa vada obiectele ale caror umbre li se tot aratau. Descoperind lucrul acesta, au ramas uimiti si fixati pe ideea ca animalele sunt reale si oamenii la fel, nestiind de existenta lumii de deasupra. Pentru ca i-a dezlegat, a incercat sa le si explice ce este cu lumea de afara, dar singura rasplata au fost pietre aruncate in el. I-a scos cu forta din pestera. Multi au murit pe drum, loviti de bolovani sau oboseala, pe multi i-a indrumat si au ajuns afara. AFARA, au orbit cu totii din cauza soarelui. Dar in timp..dupa ani s-au obisnuit si au acceptat sa traiasca in REALITATE.

Atentie! Niciun detaliu nu e pus anapoda sau degeaba, astfel: Pestera e clar, lumea sensibila, instabila si gresita, mai exact " lumea realitatii aparente" . Lanturile, sunt doar prejudecatile care ne limiteaza. Focul, e o unda a cunoasterii. Umbrele, sunt imaginile situatiei iluzorii iar animalele si statuile sunt aparente adevarate, realitate fizica ce genereaza idei gresite. Contemplarea lumii din afara pesterii e pura cunoastere metafizica, prin intelectual, iar soarele, ideea de bine, perfectiunea la care nu se ajunge niciodata.

Citind, ma regasesc aici de atat de multe ori... De atat de multe ori realitatea mea era pura fictiune si de atat de multe ori o sa mai fie... Bine-a demonstrat Platon!


Intr-un joc nejucat..

Postări populare de pe acest blog

Vor s-aduca SFARSITU'

Strada Corbeni

EU..scriu.