Platon, Baudelaire...de ce?


De la Platon la Baudelaire, lumea a fost răsturnată în atât de multe sensuri, pierdută în atât de multe nuanţe şi teorii, încât a-ţi mai pune întrebări începe deja să devină inutil. Filosofia, politica, ştiinţa şi muzica au făcut toate câte o ambianţă a ideilor, expunând-o constant. Ideile s-au tot schimbat, ştiinţa continuă să progreseze, iar filosofia este într-un punct mort. Cât de mult poate cunoaşte omul?

Simbioza melodioasă dintre simpla întrebare şi zgomotul maşinilor grăbite de afară mă fac să înţeleg... ceea ce creierul nostru a încercat să proiecteze a fost o vagă încercare a percepţiei lumii, şi-n fond, ce înseamnă lumea? Se credea în antichitate într-o formă aparent filosofică, denumită mitologie. Credinţa – una dintre cele mai mari forţe ale lumii, a fost născută dintr-o totală inconştienţă la adresa raţiunii. Această aşa-numită credinţă, fie ea de orice fel, este practic o insultă la ceea ce ar putea însemna omul, căci se presupune că există totuşi neuronii care ne deosebesc de animale. Dar am devenit din ce în ce mai epilaţi neuronal. Ne-am născut din haos. Haosul, este una dintre cele mai vechi teorii ale tuturor timpurilor, de asemenea, schimbată şi ea în bătaia vântului şi adaptată în funcţie de temerile majorităţii indivizilor. Haosul a fost anihilat. Deşi universul, tot ceea ce ne înconjoară, precum şi noi înşine am apărut ca o reacţie dementă a unei celule faţă de vid, credinţa a dat totul la o parte. Adevărul contemporan, este un mare – fâs. Omenirea l-a mototolit astfel încât acesta, în sine, a devenit o exagerare, un motiv senil ce provoacă panică, astfel, din haos, născându-se ordinea. Antichitatea contempla acum spre o cu totul altă teorie infantilă, bazată pe credinţa în mai bine. Setea omului pentru cunoaştere a existat încă dinainte ca Caesar să pună pentru prima oară piciorul în Egipt sau Orwell să jongleze cu Timpul, astfel aparând contradicţiile – a căror origine se află adânc ascunsă în creier, acesta simţindu-se în pericol şi vrând să atace; teoriile fundamentale cu care nu este permis nimănui să jongleze, căci sunt adevăruri scrise, demonstrate şi nu în ultimul rând valoarea adevărată a întrebărilor – despre care deşi nu se ştie, ne menţin creierul viu.

Şi-acum mă întreb din nou, privind spre culorile de afară... Cât de mult poate cunoaşte omul? Şi mai presus, de ce cunoaşterea şi raţiunea înseamnă dezolare şi melancolie?

Postări populare de pe acest blog

Vor s-aduca SFARSITU'

Strada Corbeni

EU..scriu.