Amalgam de toamnă.


Uneori noaptea rupe din zi. Muşcă atât de puternic încât ziua sângerează la apus..

Văd stoluri întregi grăbite organizat spre altă parte a soarelui. Nu sunt haotice, ci mai degrabă dau impresia unui maraton plin de gânduri, de melancolie..de un strop de iubire care se îneacă în sângele cerului pustiu. Pictez pe alocuri cu pensula lui Van Gogh un vis din Balada lui Porumbescu. Cehov scrie Livada cu vişini de undeva din spatele unui nor grăsan; Pascal crează noi teorii aruncând cu fulgere iar Orfeu manevrează marionete în acorduri de vioară. Din Infern, Dante urcă cu Vergiliu lăsând damnaţii în urma lor. În drumul spre Paradis, Purgatoriul închide porţile şi dă startul unui joc metodic.  Şah! – şi aici cerul se opreşte din scâncetul însângerat. Stolurile se închid în mica porţiune de soare ducând cu ele pătura de vară târzie. E toamnă, e toamnă de ceva vreme şi mica piesă dintre nori e pe sfârşite. Regele e totuşi salvat. Pionii cu suliţele la înaintare se sacrifică şi mor, într-un final...înghiţiţi de melancolia sângelui apus. Un strigăt ascuţit se aude de dincolo de porţile de fier, iar Dante, răzbate cu o forţă grandioasă şi se opreşte. Brusc, orice încercare de a ajunge în Paradis e doar un şlagăr prăfuit de vreme. Femeia îi este captivă în infinit, şi nimeni nu-i drumul, pentru a o strânge în braţe, iar Porumbescu a blocat în Timp acelaşi acord fin. O notă dulce urmată de notele grave dau viaţă cerului pe jumătate mort acum.

De jos, piesa de teatru din faţa ochilor mei, pare infinită.

Nimic. Nu s-a ales nimic din Divina Comedie jucată-n Infernul cerului. Cehov simte tonuri gri în piesa-i vişinie cu note dramatice şi umoristice pe alocuri. Pensula mea pictează un fel de încheiere a scenariului bizar. Nu îl înţelege nimeni, precum lumea în esenţa ei nu este înţeleasă de soare, nu este înţeleasă de păsări... precum lumea în esenţa ei nu face decât să existe, fără întrebări, dând naştere celor mai fabuloase opere de artă. Şah mat! – e total digerată ziua acum. Van Gogh cere pensula înapoi, iar Porumbescu schimbă acordurile fine. Orfeu îşi plânge iubita alături de Dante, pe când Vergiliu e damnat în Purgatoriu.

Cehov râde ilar la venirea nopţii. Nici măcar Pascal nu l-a putut înţelege. El i-a blocat pe toţi în nebunia nopţii, încuiând cu cheia Salonul Nr. 6.

Postări populare de pe acest blog

Vor s-aduca SFARSITU'

Strada Corbeni

EU..scriu.