Observ că..

Colţ murdar de groază şi de incompetenţă; rezistenţă; aparenţă... orice fel de pete. Observ, printre rânduri şi zgomote un soi de linişte, un soi de tăcere care mă îneacă cu disperare.

Eram pe drum şi drumul părea mai lung ca niciodată. Nu-i nimic din ce se spune că este – ceea ce văd eu, ceea ce vezi tu, e doar inabilitatea de a vedea realitatea nudă.. realitatea dezbrăcată şi prinsă în pumnul tău cu care loveşti uneori brutal tot ceea ce te înconjoară şi tot ca el, te închizi şi tu în tine. Observ atât de multe feţe triste, fade, dezgustate parcă de acelaşi drum pe care nu îl bat decât de câteva săptămâni, poate de câteva zile... uneori de ceva ani. Observ urma unui apus atât de cald, aşa cum obişnuiau să fie atunci când, mică fiind, mă pierdeam cu privirea printre blocuri şi urmăream soarele... atunci când, mică fiind, mă întrebam de ce blocurile se mişcă; de ce norii stau în loc. Observ că praful inundă oraşul şi îl îmbracă într-un fel de ceaţă care nu face decât să şteargă paşii tuturor oamenilor grăbiţi, de ieri, de azi... de ani de zile. Acolo unde liniştea se îmbină cu orizontul, nu mai este cale de întors. Acolo sunt blocate toate visurile celor care nu le-au putut prinde, nu au ştiut să le împlinească. Şi parcă toţi se îndreaptă spre acelasi orizont – acelaşi orizont care nu înseamnă visuri, care nu înseamnă fericire, care înseamnă fugă după bani, chiar şi după cincizeci de bani pentru care faci scandal la casă în supermarket. Parcă îi văd tremurând în faţa celei mai diabolice posesii care a ajuns să îi posede.. să ne posede pe toţi. Aceeşi întrebare îi macină pe toţi pentru că în jurul demonilor li se învârt propriile vieţi – banii. De ce-i oraşul gri? De ce e plin de ceaţă? Pentru că oraşul nu respiră, oraşul nu e fericit, oraşul trăieşte prin intermediul unor roboţi care cândva alunecau pe minge la fotbal şi se juleau în coate şi genunchi. Uneori, ceea ce ai fost devine singura ta putere de a mai inhala viaţă, de a mai inhala oxigen, măcar puţin pe lângă toată mizeria pe care o ai adânc închisă în tine.


Observ un soi de vânt de toamnă care adună frenetic tot gunoiul împrăştiat pe jos.. ştii, oraşul are modul lui de scăpa de mizerie şi nu face decât să o arunce în tine. 

Postări populare de pe acest blog

Vor s-aduca SFARSITU'

Strada Corbeni

EU..scriu.