Se pierd..

Nu știu cât de mult ajută tehnologia la conceptul de evoluție în sine. Posibil să ajute la găsirea destul de rapidă a unor locuri, prin GPS; la postarea pozelor cu mâncare pe facebook; la aflarea știrilor din Japonia sau la comunicarea mult mai ușoară cu toți cei care sunt departe... dar cât de mult te ajută pe tine?

Adevărul e că.. evoluție, e unul dintre cele mai mari cuvinte pe care le cunosc. Nu cred că presupune a-ți schimba culoarea părului sau a scăpa de 10 kilograme; nu cred că înseamnă a reuși să termini cartea de căpătâi de pe noptieră sau să-l descifrezi pe Schopenhauer în germana arhaică.. nu cred. Nu știu decât că evoluție e un termen mult prea mare, pentru oameni mult prea mici. Brusc, ne cizelăm prin ultimul model de telefon sau prin cele mai în vogă melodii. Brusc, cerul cândva albastru devine bleu marine; brusc, tot ceea ce vorbim e compus din neologisme al căror sens abia dacă-l percepem și la fel de brusc, facem câte trei-patru facultăți și devenim buricul pământului. Nu cred că evoluție înseamnă ceva din toate astea. Culmea, evoluția tehnologică în care ne împingem până la gât e doar o consecință a regresului umanității. Uiți să iubești, și sincer, să iubești cu adevărat, fără telefon în mână, fără laptop în pat, uiti cât de important e sentimentul și cât de mult contează să-l expui.. uiți.. Uiți de omul din oglindă atunci când nu ești concentrat să focuseze telefonul pentru poză. Uiți esențialul pe care l-ai citit într-o carte; pierzi abilitatea de a comunica. Te transformi încet, în cel mai emancipat babuin cu performanțele reduse. Ești neanderthalianul care se lovește cu telefonul de cap și moare îngropat în ficțiune. Ești fix ceea ce erai când nimeni nu se întreba ce suntem – o ființă primitivă lipsită de scop, care se târăște pe pământ pentru evoluție. Tu nu evoluezi precum teoria lui Darwin, ci pur și simplu uiți. Amintește-ți dimineața, seara.. în orice moment, amintește-ți de cea mai fină linie aflată între tine și animal – rațiunea. Amintește-ți să pictezi, să visezi, să cânți și să comunici așa cum niciun telefon nu o poate face. Închipuie-ți bucuria omului când a descoperit cuvântul și dă-ți seama cât de multe poți face cu el.


E dureros ca singurii ochi care te privesc să fie cei din oglindă, în timp ce toți ceilalți se pierd în propria creație care acum îi domină – tehnologia. Ce artist meschin e omul!

Postări populare de pe acest blog

Vor s-aduca SFARSITU'

Strada Corbeni

EU..scriu.