Primitivi.

Ştii de ce suntem primitivi? Pentru că tot ceea ce ne place este să descoperim necunoscutul, şi nu vorbesc de lucruri simple dar revoluţionare, precum roata sau focul – vorbesc de univers, vorbesc de istorie. De ce Platon a putut găsi atât iubirea cât şi fericirea platonică? Intangibilul, necunoscutul dar cu toate astea autocunoaşterea de sine generează fericire. Ignoranţa nu e o greşeală, ignoranţa este doar o fericire, al cărei păcat nu ştim să îl trăim. Ştii? Nu ştii cine eşti, dar totuşi ştii că pământul nu e plat; că luna e un satelit natural; că galaxia noastră nu e singura din lume; că relativitatea e de fapt tot ceea ce vezi în jur; că pentru bani ajungi sclav; că pentru fericire ai putea şi să omori; că fluturii trăiesc o zi; că eşti corupt; că ai citit biblioteci întregi; că ai călătorit atât de departe... dar unde-i casa? Cine eşti?

Ştii de ce suntem primitivi? Nu pentru că încă nu am colonizat toate galaxiile; nu pentru că nu facem cancerul să dispară din Europa, precum lepra; nu pentru că nu lucrăm toţi la NASA. Suntem primitivi pentru modul în care numim primitivism o epocă ce cunoştea fericirea. Suntem primitivi pentru recunoaşterea pe care niciodată nu o arătăm momentului care ne-a adus aici. Pentru că nu ne gândim la moarte; pentru că ne punem întrebări infantile şi pentru că superioritatea noastră se bazează pe însăşi cele mai banale descoperiri ale ... unor primitivi.

Ştii de ce suntem primitivi? Pentru că am vrut să ştim necunoscutul... Bobocii înfloriţi forţat sunt cele mai triste şi mai puţin rezistente flori. Suntem primitivi pentru că încercăm să găsim definiţie unor sentimente; să corectăm; să criticăm şi să ne bazăm mereu pe tot ceea ce au făcut alţii. Nici ultimul model de iPhone, precum nici ultimul bmw nu te vor face vreodată să înţelegi cine eşti sau ce simţi. Nimeni niciodată nu va reinventa roata, focul, cuvintele "te iubesc", stiloul..  aşa cum nimeni niciodată nu se va reinventa pe sine. Clonări, mutaţii genetice, evoluţia într-un scop infim al cărui sens nimeni nu-l poate percepe – NIMIC din toate astea nu vor ştii cine eşti. Nici oglinda şi nici tu însuţi nu veţi afla asta, pierzându-vă timpul cu un labirint în care nu vă regăsiţi. Nu mă crede ipocrită, pentru că ştiu că totul se învârte în jurul unor hârtii, dar nu te poţi cumpăra pe tine însuţi.

Ştii de ce suntem primitivi? Pentru că nu putem accepta sfârşitul, şi ai fi surprins, atât de surprins să înţelegi că există un punct de plecare şi o linie care opreşte maratonul. Ai fi surprins să înţelegi că mâine ai putea pierde tot şi ai fi surprins să înţelegi că există inexplicabil. Probabil că încă mai există umanitate, prinsă în inima unei hiene.


Ştii de ce suntem primitivi? Pentru că ne pretindem buni metafizicieni, dar nu vrem să cunoaştem omul prins într-o hienă.

Postări populare de pe acest blog

Vor s-aduca SFARSITU'

Strada Corbeni

EU..scriu.